/Files/images/ln/liniia-216.gif



Організація харчування в білоцерківському закладі
дошкільної освіти №7 "Орлятко"
Білоцерківської міської ради
Київської області

/Files/images/metodist/Харчування 2.gif

Харчування в Білоцерківському закладі дошкільної освіти №7 "Орлятко" Білоцерківської міської ради Київської області здійснюється на підставі наступної нормативної бази:

Закони України

Постанови Кабінету Міністрів України

Накази Міністерств України

Санітарні та будівельні правила і норми

Відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Київської області "Про організацію харчування здобувачів освіти в закладах освіти Білоцерківської міської територіальної громади" №11 від 09.01.2024р. та наказу Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Київської області № 4 від 09.01.2024р. з 15.01.2024 р. змінена вартість харчування

  • харчування вихованців закладів дошкільної освіти з розрахунку 70,00 гривень на день;
  • визначено вартість плати за харчування:
  1. для батьків або осіб, які їх замінюють, котрі надали документ (копію наказу, довідку тощо), який підтверджує офіційне працевлаштування хоча б одного з батьків, у розмірі 70% від вартості харчування на день;
  2. для батьків або осіб, які їх замінюють, обоє з яких не надали документ, котрий підтверджує факт їх офіційного працевлаштування, у розмірі 100% від вартості харчування на день;

безкоштовне харчування:

  • для дітей-сиріт;
  • дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з інвалідністю;
  • дітей із сімей, які отримують допо­могу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • дітей (вихованців) спеціальних й інклюзивних груп, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку;
  • дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) на сході України, учасниками бойових дій антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) на сході України (на основі посвідчення учасника антитерористичної операції (операції об’єднаних сил) чи довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (операції об’єднаних сил), забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України);
  • дітей із сімей загиблих (померлих) мешканців Білоцерківської міської територіальної громади, які брали участь у проведенні антитерористичної операції (операції об’єднаних сил);
  • дітей, котрі мають статус «Дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів»;
  • дітей із числа внутрішньо переміщених осіб, дітей із числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • дітей військовослужбовців Збройних сил України й інших, утворених відповідно до законів України щодо військових формувань, та правоохоронних органів спеціального призначення;
  • для батьків або осіб, які їх замінюють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня за­безпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встано­в­люється законом про Державний бюджет України для визначення права на звіль­не­ння від плати за харчування дитини в державних і комунальних закладах дошкільної освіти;
  • для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей, про зменшення розміру плати за харчування дитини на 50 % з розрахунку вартості.

У разі несплати без поважних причин батьками або особами, які їх заміняють, плати за харчування дитини протягом двох місяців, відповідно до "Положення про дошкільний навчальний заклад" п.12, затвердженого ПКМ України № 305 від 12.03.2003р., дитина з закладу може бути відрахована.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в закладі дошкільної освіти. Режим харчування дітей в закладі дошкільної освіти №7 «Орлятко» відповідає режиму роботи закладу та вікових груп і затверджений директором. Графік видачі їжі затверджується директором закладу.

Харчоблок закладу дошкільної освіти включає: цехи (гарячий, овочевий, м'ясо-рибний), комору сухих продуктів, мийку кухонного посуду та холодильну камеру, окремі приміщення зберігання продуктів (овочів, фруктів, хліба і т.д.). Устаткування харчоблоку: кухня (цех для приготування їжі); холодильна камера; три побутові холодильники ("Днепр 232", "Бирюса", "Stinol" з термометрами для контролю температурного режиму); електросковорода; шафа жарова; технологічне обладнання: дві плити з витяжками, електричний котел для води, каструлі для приготування страв, відповідно марковані щодо їх призначення, два електричних приводи з функцією м’ясорубки, овочерізка; столи для обробки продуктів харчування (п’ять - покриття поверхонь з нержавіючою сталлю) і промарковані – окремо для сирої і готової продукції; шафи та стелажі.

/Files/images/P5042428_новый размер.JPG

Харчоблок забезпечений достатньою кількістю кухонного посуду, інвентарю, санітарним і спеціальним одягом (халати, фартухи, хустки, ковпаки тощо) все промарковане, використовується лише за призначенням та замінюються при забрудненні.

Згідно норм на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі, дезінфікуючі засоби та методичні рекомендації по їх застосуванню, розроблені на основі «Регламенту із застосування дезінфікуючих засобів», затверджених заступником Головного державного санітарного лікаря України Л.М. Мухарською від 09.09.2005 р. № 0080-R-05 з метою дезінфекції об'єктів. Санітарно-гігієнічний стан харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає вимогам «Санітарних правил» та охорони праці.

Основними принципами організації харчування в закладі освіти є: енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей, збалансованість та максимальна різноманітність раціону, технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню; щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для двох вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування; кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

В закладі освіти здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною з дієтичного харчування та директором ЗДО. Результати фіксуються у відповідних журналах контролю за організацією харчування згідно чинного законодавства. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.

Кожного дня, сестрою медичною з дієтичного харчування ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.

Планово проводиться контроль за санітарно-гігієнічним станом харчоблоку, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування міським ГУ Держсанепідслужби у Київській області.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад протягом дня. Бракеражною комісією закладу здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до закладу освіти разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо, ковбаса, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації.

Комірник та сестра медична з дієтичного харчування ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Комірник дотримується термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Безпека і якість продуктів харчування та продовольчої сировини залежить від умов їх зберігання, у тому числі від температури, вологості. Комора на харчоблоці, де зберігаються продукти харчування, мають достатню вентиляцію, суха та з природнім освітленням. Стан овочів при зберіганні контролюється 1-2 рази на тиждень.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестра медична з дієтичного харчування веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Сестра медична з дієтичного харчування закладу контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху. Мікробне забруднення продуктів, що виникає при їх первинній обробці, ліквідується наступною термічною обробкою.

Особлива увага в технології приготування приділяється приготуванню їжі для дітей ясельного віку (тушкування та додаткова обробка страв). Висока температура сприяє знищенню мікроорганізмів та забезпеченню бактеріологічної безпеки готових страв. Включення до асортименту нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку МОЗ України.

Директор, сестра медична з дієтичного харчування, вихователі груп закладу дошкільної освіти проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ЗДО.

Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, в інформаційних куточках груп та харчоблоку щодня розміщується меню.

Інструкція з організації харчування дітей
у дошкільних навчальних закладах (із змінами)
переглянути...

Кiлькiсть переглядiв: 6606